Joomla Free Template by FatCow Hosting

Wat is VCA?

VCA staat voor VGM (Veiligheid, Gezondheid en Milieu) Checklist Aannemers. Het VCA certificaat is bedoeld om werknemers veiliger te laten werken en het aantal (dodelijke) ongelukken te verminderen. Het certificaat wordt steeds vaker verplicht gesteld op veel locaties en is een middel om aan te tonen dat een bedrijf zich aan bepaalde veiligheidseisen voldoet.

De VCA checklist is meer dan alleen een checklist. Het is in feite een veelzijdig programma waarmee dienstverlenende bedrijven objectief getoetst kunnen worden. Bedrijven kunnen zich aantonen dat een bedrijf (opdrachtnemers, contractors) zich voldoet aan bepaalde veiligheidseisen. In het VCA certificaat zijn onderwerpen opgenomen die ook in de Arbowet zijn vast gelegd. Hierbij gaat het bijvoorbeeld om Risico- Inventarisatie en –Evaluatie, Beleidsverklaring en Persoonlijke beschermingsmiddelen.

Waarom VCA?

Het VCA-certificaat is een manier om uw bedrijf objectief en gestructureerd te onderwerpen aan kritische punten op het gebied van veiligheid, gezondheid en milieu. Wanneer u bedrijf aan de gestelde eisen voldoet kan het een Vca-certificaat behalen. Tegenwoordig stellen veel opdrachtgevers een VCA-certificaat als voorwaarde om de werkzaamheden te verrichtten. Wanneer een opdrachtgever namelijk risicovol werk laat uitbesteden aan een aannemer die beschikt over een VCA-certificaat dan mag en kan men hierop vertrouwen dat het verrichte werk zodanig wordt uitgevoerd dat men rekening houdt dat de veiligheid, gezondheid en milieu niet in gevaar komen.

De houder van het VCA-certificaat dient jaarlijks gecontroleerd te worden. Bij deze controle wordt gekeken of de certificaathouder zich nog aan alle VCA-eisen voldoet.

Voor wie is VCA?

Het VCA-certificaat is voor bedrijven die werkzaamheden uitvoeren met verhoogd risico. De werkzaamheden vinden zich vaak plaats op fabrieken, installaties, werkplaatsen en projectplaatsen. Zo kunnen ze bezig zijn met onderhoud- en constructiewerk of ze zijn gespecialiseerd met het onderhoud van elektrische systemen of constructie. Ook voor bedrijven die werk leveren met betrekking op isolatie, steigerbouw, industrieel reinigen en bijvoorbeeld verticaal is het verstandig om het VCA-certificaat aan te vragen.

Wanneer er sprake is voor meerdere vestigingen, dochter ondernemingen, etc. dan dient er een controle worden uitgevoerd op elke deel. Elke vestiging dient een VCA-certificaat te hebben echter wanneer één vestiging niet meer voldoet aan de eisen dan vervalt het certificaat voor het gehele bedrijf.

Contact

de Vos Milieu en Kwaliteitszorg
Fazantstraat 70
2902 JA Capelle aan den IJssel
telefoon +31104511221
mobiel +31636219716
email info@devosmilieuenkwaliteitszorg.nl
KvK 58073760